The Cube is a sculptural sound installation based on the form of the first platonic solid and with an archetypal connection with the element Earth. Inside is a darkness, which can be physically entered through a small door, creating the experience of a spiritual transition into stillness. Once inside a person is connected to the outside world by light transmitted through glass beads imbedded into the work, forming patterns of sacred geometry.

A viewer approaching or entering the work experiences the sound of Himalayan singing bowls, which vibrates the sculptural form at sound frequencies mathematical related to its geometry. The sound is therapeutic and adds to the whole encounter with the work, which is intended to create a feeling of wellbeing.

The Cube was exhibited as an artist commission for Bournemouth Emerging Artist Festival (BEAF2019). During which Spencer performed Metaphysical Sounds: Acts 1-5, playing Himalayan singing bowls from inside the closed Cube, inviting audiences to engage with the sound through listening and placing their hands on the sculpture's surface. An average of 1000 audience members were also encouraged to enter the Cube, and through this research Spencer discovered it's positive impact on wellbeing, especially with people with neurological differences.

Materials: Reclaimed pallet wood, Black 2.0 paint, glass beads, acoustic sound

© Tony Spencer 2019